Header Information
image
image

Alzheimer Tedavisi

image
alzheimer tedavisi

Alzheimer Tedavisi

Son yıllarda toplumda Alzheimer hastası olan kişilerin sayısı artmaktadır. Halk arasında yaşlı hastalığı olarak bilinse de bu söylem doğru değildir. Genetik varyantlı Alzheimer hastalığı da söz konusudur. Kalıtsal olarak aktarılan genler ile Alzheimer olan kişilerde hastalık genelde 30'lu veya 40'lı yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Alzheimer hastalığının erken teşhisi, hastalık sürecinin yönetimi ve tedavisi, hastaların yaşam kalitesini korumak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için hayati öneme sahiptir. 

Alzheimer hastalığının ilk belirtileri genellikle: hafıza kaybı, sosyal ortamdan geri çekilme, plan yapmada ve karar vermede güçlük çekme ve kişilik değişiklikleridir. Bu belirtiler fark edilir edilmez erken müdahale için nörologa başvurmak önemlidir.

Günümüzde Alzheimer hastalığının neden olduğu nörolojik geri çekilmeyi tersine çevirebilecek bir tedavi henüz mevcut değildir. Ancak, belirtileri yönetmek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için çeşitli stratejiler uygulanabilir. Bunlar arasında ilaç tedavileri, yaşam tarzı değişiklikleri ve destekleyici terapiler bulunmaktadır.

Kognitif/ bilişsel rehabilitasyon, Alzheimer hastalığı tedavisinde giderek daha fazla önem kazanan bir yaklaşımdır. Bu terapi, hastaların mevcut bilişsel fonksiyonlarını korumalarına ve hatta belirli alanlarda geliştirmelerine yardımcı olabilir. Kognitif rehabilitasyon programları genellikle, hafıza, dikkat, problem çözme ve dil becerileri üzerinde odaklanmaktadır.

Kognitif rehabilitasyon ile Alzheimer hastaları, çeşitli olumlu sonuçlar gözlemleyebilmektedir. Hastanın bilişsel fonksiyonlarında iyileşme olabilmektedir. Hastalar, kognitif egzersizler ve zihinsel aktiviteler aracılığıyla hafıza ve dikkat gibi alanlarda iyileşmeler yaşayabilir. Aynı zamanda hastalarda birtakım davranışsal değişiklikler meydana gelmektedir. Bu terapiler, hastaların daha olumlu davranışlar sergilemesine ve anksiyete ile depresyon belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilmektedir. Rehabilitasyon ile Alzheimer hastaları günlük yaşam aktivitelerini daha bağımsız bir şekilde yerine getirebilir hale gelebilmektedir.

Alzheimer Tedavi Süreci Nasıldır?

Alzheimer tedavisi öncesinde eğer hastanın herhangi bir tanısı yoksa, kurumumuza sadece unutkanlık şikayetleri ile başvurmuşsa detaylı tanı için nörologa yönlendirilir. Gerekli görülen durumlarda hastanın nörologu ile görşülüp, hastanın muayene bilgileri öğrenilir. Tanı sonrası hastanın kognitif yeteneklerini ölçen testler uygulandıktan sonra rehabilitasyon planlaması oluşturulur. Bu planlama hastanın ailesine ve bakım verenine açıklayıcı bir şekilde anlatılır. Her hastaya ayrı ve özgün bir tedavi planı oluşturulur. Tedavi planının içerikleri bellek, dil ve dikkat egzersizleri gibi çalışmalar ile şekillenir. Her görüşmede alzheimer hastasına uygulanan görsel ve işitsel uyaranları içeren çalışmalar yenilenir. Bu süreçte gerontologun hasta yakınlarından aldığı geri dönüşler oldukça önemli olup yeni oluşturulacak çalışmalar için yol gösterici niteliktedir. 

Alzheimer Tedavisi için uygulanan yöntemlerin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Uzman Gerontolog Pelin Varol Whatsapp