Header Information
image
image

Kognitif Terapi

image
pexels-sam-lin-4566528-min

Dikkat, bellek, algı, dil, muhakeme etme gibi bilişsel işlevlerin geliştirilmesi amacıyla kullanılan kognitif terapi yaşlıların bilişsel işlevlerinin geliştirilmesi için kullanılan yöntemlerden biridir. Öğrenilmiş bilgiyi geri çağırma ve yeni bilgi öğrenme işlevi bozulan, kelime bulmada zorluk yaşama gibi konuşma bozukluğu olan yaşlılarda kognitif terapi uygulamaları yapılmaktadır. Cevap verme ve bilgiyi işleme hızı azalan yaşlılar için zihin egzersileri yapmak uygundur. Beyinde gerçekleşen yıkıma bağlı olarak düşünce akışındaki bozulmalara yönelik uygulanan beyin egzersizleri ile yaşlının yaşam kalitesi artmaktadır.

Yaşlının kognitif rezervlerinin değerlendirilmesinden sonra bireye uygun egzersiz programı oluşturulmaktadır. Uygulanan egzersiz programında planlama, organizasyon, dikkat, problem çözme ve hesaplama gibi becerilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Demans/ alzheimer hastalarının aldıkları bakım/ bakıcı hizmetlerinin yanı sıra gerekli aktiviteler ile belleklerinin desteklenmesi hastanın aldığı bakım kalitesini arttırmakta ve hastalığın ilerleyişini yavaşlatmaktadır. Kavrama, akıl yürütme, hatırlama gibi akıcı zekâdaki işlevlerin yaşa bağlı gerilemesi zihin egzersizleri ile sağlanmaktadır.

Uzman Gerontolog Pelin Varol Whatsapp