Alzheimer hastalığı, nörodejeneratif bir hastalıktır. İlerleyici olan bu hastalık kişinin dil becerileri üzerinde de etki edebilmektedir.
Alzheimer hastalığında oluşan dil sorunları, genellikle "afazi" olarak adlandırılan bir durumun bir parçasıdır. Bir iletişim bozukuluğu olan afazi; konuşma,okuma, anlama ve yazma yeteneklerini etkileyebilen bir bozukluktur. Alzheimer hastalığında görülen afazi; dilin anlaşılması ve kullanılmasıyla ilgili problemler ile ilişkilidir.
Genellikle Alzheimer hastalığı olan kişiler düşüncelerini sözlü bir şekilde anlatırken zorluk yaşamaktadır. Bu sorun, cümle kurarken zorlanma veye cümle kuramama ve aklındaki cümleleri sıralı bir şekilde birleştirememe şeklinde ortaya çıkabilir. Hastalar, basit cümle yapılarını kullanmakta bile zorluk yaşayabilirler.
Hastalık ilerledikçe, uygun olmayan kelime kullanımı artmaktadır. Sözlü iletişim esnasında hastalar yakın veya tamamen farklı kelimeler kullanabilirler. Bu durum hastaların iletişim esnasında kendilerini kötü hissetmelerini veya karşı tarafın onları anlamasını zorlaştırmaktadır.
Hastalarla iletişim kurarken basit ve net cümleler kullanmaya özen gösterilmelidir.
Sözlü iletişim kurmada zorluk çekildiğinde farklı iletişim yöntemlerine başvurulabilir. Resim kartları, işaret dili veya yazılı notlar gibi araçlar, hastaların ihtiyaçlarını ve düşüncelerini ifade etmelerine yardımcı olabilir.