Parkinson hastalığı, merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır ve seyri ilerleyicidir. Parkinson hastalığı beyindeki dopamin üreten hücrelerin azalması ile ilişkilendirilir. Dopamin, hareketlerimizi düzenleyen ve bazı duygusal tepkilerimizi kontrol eden bir nörotransmitterdir. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte semptomlar belirginleşir.
Hastalığın ilk belirtilerinin fark edilmesi hasta yakınları açısından zor olabilmektedir. Ancak zamanla, titreme, yavaş hareket etme, kas sertliği, yürüyüş esnasında dengenin kaybı gibi motor belirtiler kendini gösterir. Ayrıca parkinson hastalığında uyku bozuklukları, duygudurum değişiklikleri ve kognitif geri çekilme görülebilmektedir.
Parkinson hastalığının getirisiyle bağlantılı kognitif yıkımlar, genellikle hastalığın ileri evrelerinde görülür. Yani parkinson hastasının sadece motor fonksiyonları değil, aynı zamanda bilişsel işlevleri de etkilenmektedir. Unutkanlık ve demans, Parkinson hastalığının ileri evrelerinde karşılaşılabilecek durumlardır. Ancak, her Parkinson hastası bu tür bilişsel sorunlar yaşamayabilir. Bu durum Parkinson hastasının tedavisi ile ilişkilidir.
Dopaminin azalması, Parkinson hastalığının temelinde dopamin seviyesinin azalması yatmaktadır. Dopamin eksikliği, vücuttaki hareketlerin düzenlenmesinde önemli rol oynar. Dopamin eksikliğinde; titreme, kas sertliği, katılık hali ve hareketlerde yavaşlama gözlenir. Aynı zamanda, dopamin duygusal tepkiler ve motivasyon üzerinde de etkilidir, bu yüzden hastalık ruh hali dalgalanmalarına, kötü ruh haline ve depresyona da sebep olabilir.
Parkinson hastalığının tamamen iyileştirici bir tedavisi bulunmamaktadır. Uygulanan mevcut tedavi seçenekleri semptomların ilerlememesini ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlar. İlaç tedavileri ile, vücuttaki dopamin seviyelerini artırmaya yöneliktir. Ayrıca, parkinson için fiziksel terapi ve egzersiz, motor semptomların kontrl altına alınmasına yardımcı olabilir. Bilişsel gerileme ve duygudurum değişiklikleri için kognitif terapi, psikoterapi ve diğer destekleyici terapiler de önemlidir.
Sonuç olarak Parkinson hastalığı, kişiden kişiye farklı bir seyir gösterir. Hastalıkta erken tanı önemlidir. Erken tanı sonrasında gerekli kognitif ve fiziksel çalışmalar hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve hastanın yaşam kalitesini artırabilir.